Noni, meillä asuva siili on  siis vaikeamman sukupuolen edustaja, eli nainen. Siilit ovat yöeläimiä joten ne sopivat sydänyön viskisiepoille mahtavasti, vaikka kaikki muut olisivat menneet nukkumaan niin tämä pieni tuhisija jaksaa valvoa kanssasi jopa aamu kahdeksaan. Toki näiden piikkipallojen rytmit ovat yksilökohtaisia ja jopa jonkin verran hallittavissa, eli alkuillan sylittely onnistuu myös jos siilisi on suopealla tuulella. Jos näin ei ole hänellä on piikit, aivan kuten ihmisnaisillakin. Siilin piikit ovat teräviä, jopa niin että niistä voi varomaton saada pienen reiän sormeen. Kuitenkin kokemuksella ja varmaotteisuudella äksyinkin siili kesyyntyy, aivan kuten ihmisnaisetkin.

99587.jpg

Siili tarvitsee tilaa. Suuri häkki kelpaa asumukseksi, joskin paras ratkaisu in järjestää asia niin että siili pääsee jaloittelemaan vapaana säännöllisesti ja mahdollisimman usein. Tämän lisäksi häkissä on hyvä olla juoksupyörä jossa siilisi saa päästellä menemään aina kun siltä tuntuu. Tarkan markan mies virittää juoksupyörään dynamon, sillä piikkipallon juostessa jopa 10 kilometriä yössä, tällä pienellä generaattorilla tuotat sähkövirran vaikka lukulampullesi. Siilin kodin on myös oltava lämmin, eikä vetoa saa esiintyä, sillä lämpötilan laskiessa liikaa siili saattaa yrittää horrostaa, ja siitä nämä kaverit eivät yleensä selviä hengissä.

Ruokapuoli on mielenkiintoinen, ja sitä kautta saatat päästä sisään internetin ihmeelliseen ötökkätarjontaan. Tämä on juuri se kohta josta ihmisvaimot yleensä pitävät... Siili on siis hyönteisyöjä, sille kelpaavat niin sirkat, matoset kuin muutkin ruohonjuuritason vipeltäjät. Ihan vaikeaksi ei kuitenkaan touhu mene, sillä perusravintona toimii myös vähärasvaiset kissan kuivaraksut. Näillä voit siis hoitaa päivittäisen ruokinnan ja niiden tukena on suotavaa käyttää elävää ravintoa, eli meillä käytetään niitä suloisia jättiläisjauhomatoja. Toki voit keittää ystävällesi riisiä, kananmunaa, vähärasvaista jauhelihaa ym. sitten istut sormet ristissä ja toivot että piikkipallolle, joka saattaa olla nirso luonteeltaan, kelpaa kovalla vaivalla valmistamasi herkkuateria,. Ei meinaa kelpaa, ainakaan meillä. 

En oikein tiedä enää kuinka vanhoiksi siilit elävät, koska olen kuullut niin paljon arvioita 3 ja 10 vuoden väliltä, etten tiedä mikä pitää paikkaansa. Luulen että 5-8 vuotta on aika oikea arvio. Meidän aikaisempi siili Maisa kuoli ennenaikaisesti sairauden heikentämänä 3 vuotiaana. Nykyinen ötökänrouskuttajamme, Siiri on ollut meillä puolitoista vuotta. 

Kaikenkaikkiaan siili on erittäin mielenkiintoinen seurattava, jopa aikuiselle. Aivan pienille lapsille siili ei hiukan normaalia vaativamman käsittelyn vuoksi sovi. Paljon lisätietoa löytyy suomen siiliyhdistyksen sivuilta. 

Ohoh, mulle ei taida tällainen vahvasti asiapitoinen kirjoittaminen sopia.... Vastaan toki mielelläni lisäkysymyksiin. 

ps. meillä on yksi puolivuotias siilityttö ilman kotia.